0

Vraagje

Desinformatie,
misinformatie of
leugens ?

Ik blijf het woord horen,
desinformatie.

Op rijksoverheid.nl vind ik
de volgende informatie:

Desinformatie en nepnieuws zijn een probleem. Het kabinet wil voorkomen dat desinformatie en nepnieuws veel invloed krijgen in Nederland. Het is daarom belangrijk dat iedereen in Nederland kritisch en nieuwsgierig blijft naar waar het nieuws vandaan komt. Check daarom de tips om het verschil tussen nep en echt nieuws te herkennen.

Wat zijn desinformatie en nepnieuws?

Desinformatie is onware, inaccurate of misleidende informatie die met opzet wordt gemaakt en verspreid om geld te verdienen of om een persoon, sociale groep, organisatie of land te schaden.

Iets anders is misinformatie. Dat is onjuiste informatie die min of meer per ongeluk wordt verspreid.

Onder nepnieuws wordt soms desinformatie en soms misinformatie verstaan. Het begrip nepnieuws wordt ook als synoniem gebruikt voor leugens en voor onzorgvuldige journalistiek.

Check of u het bericht ergens anders ziet

Ziet u een nieuwsbericht alleen maar op social media? En niet bijvoorbeeld ook in (online) kranten of in een tv-journaal? Dan kunt u zichzelf afvragen of het bericht wel echt is. Misschien is het alleen even heel populair op social media. Kijk of u het bericht ook in andere media terugvindt.

Nieuws verschijnt in Nederland op heel veel verschillende websites, in (online) kranten en (televisie)programma’s. Zoek hetzelfde bericht eens ergens anders op. En bekijk dan of er hetzelfde staat. Komt u een bericht bij verschillende serieuze bronnen tegen, dan mag u ervan uitgaan dat het klopt.

Check het bericht helemaal

Nepnieuws kan ook waarheden bevatten. Dat maakt het moeilijk te achterhalen of het om een echt bericht gaat of nepnieuws is. Hoe meer waarheid in een bericht zit, hoe overtuigender het lijkt. Heeft u twijfels over een bericht? Probeer dan te achterhalen hoeveel waar is. Weet u zeker dat een gedeelte van het bericht klopt? Check dan ook de rest van het bericht.

Gaat het om een onderzoek? Controleer dan wie het onderzoek gedaan heeft en hoe. Als er maar weinig mensen aan een onderzoek hebben meegedaan, is de kans klein dat hun meningen voor heel Nederland gelden.

Zo dus dat is duidelijk.

Nu heb ik een vraag,
wanneer blijkt dat de overheid
desinformatie, misinformatie of
leugens heeft verkocht.

Wat zijn daar dan de consequenties van ?

Lichtflits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.